Vælg den bedste computer til dit grafiske behov

Der følger mange beslutninger med det at være grafisk designer. Du skal vælge din genre, klienttype, indkomstkilder og endda hvilken type projekter du vil arbejde på.

Valgfriheden er en af de bedste og værste ting om at arbejde i en kreativ industri.

Blandt de kreative valg, du regelmæssigt skal tage, er der også flere logistiske valg, der kræver din opmærksomhed. Hvis du planlægger at være selvstændig designer, eller hvis du arbejder for et firma, der giver dig mulighed for at tilpasse din arbejdsstation, skal du vælge en computer, der passer til dine behov. Der er mange valgmuligheder, men du behøver ikke at lade dem overvælde dig! Her er nogle tips og forslag til valg af den bedste computer til dine grafiske designbehov.

Begrebet grafisk designer har forskellige betydninger.
En grafisk designer kunne være en person, der laver plakater, foldere og lign. grafiske fremstillinger. Det kan også være en kunstner der skaber sin kunst digitalt.

Tilsvarende har computere forskellige definitioner.
En computer kan være et traditionel stationær computer med en skærm. En computer kan også være bærbar eller en tablet med en tegnepen.

Hvordan du definerer en computer afhænger af din baggrund og dine behov. I denne artikel er en grafisk designer enhver, der laver illustrationer, digital kunst o.lign og en computer er en enhed, der bruges til at udarbejde dette på.

Desktop pc’en eller stationær computer

En stationær computer har typisk en skærm, tastatur, mus og højttalere, som er adskilt fra hinanden.

Fordele ved en stationær computer

 • Stationære computere er typisk billigere sammenlignet spec for spec til andre typer computere.
 • Fordi stationære computere er større, er der mere plads til at inkludere mere kraftfulde komponenter.
 • Stationære computere tilbyder mere tilpasning. Du har mere kontrol over de dele, der tilsammen udgør computeren, f.eks. RAM og CPU og diskplads.

Ulemper ved en stationær computer

 • Stationære computere er ikke meget bærbare. Du kan flytte dem fra sted til sted, men deres store størrelse og individuelle mus, tastaturer og andet tilbehør gør hyppige flyt en udfordring.
 • En stationær computer fungerer ikke uden at være tilsluttet en strømkilde. Dette er ikke et problem det meste af tiden, men hvis du regelmæssigt er i et område uden strøm, kan det være et problem.
 • Det kan være svært at få teknisk support til en specialtilpasset stationær computer. Hvis du selv har bygget din computer, ville du måske skulle have fat i teknisk assistance, for hver enkelt del i computer.

Hvem bør købe en stationær computer?

Stationære computere er gode til den designer, der ønsker mest en kraftfuld pc til en god pris. Du bør overveje, hvor ofte du skal på farten med dit arbejde og hvordan du vil udføre dit grafiske arbejde, hvis du er væk fra din vanlige plads.

Den bærbare computer

Bærbare computere er en samlet computer, der, som en hel enhed, har en intern skærm, mus, tastatur og højttalere.

Fordele ved en bærbar computer

 • Bærbare computere er ekstremt bærbare og kan være alt fra en super tynd ultraportabel model til en robust gaming-stil computer.
 • Der er nogle bærbare computere, der kan konfigureres til at have desktopkvalitetsspecifikationer, der gør dem perfekte til nogen, der har brug for meget strøm i en mere kompakt og bærbar formfaktor.
 • Da bærbare computere har interne batterier, kan de bruges i situationer hvor el er begrænset eller helt utilgængelig.

Ulemper ved en bærbar computer

 • Mens bærbare computere kan konfigureres til at være så magtfulde som mange desktops, kommer denne strøm til en god præmie. Laptops er betydeligt dyrere sammenlignet med en lige konfigureret stationær computer.
 • Bærbare computere har grænser for, hvor kraftig du kan gøre dem. Mens bærbare computere er blevet mere magtfulde gennem årene, sammenligner de stadig ikke med de mest kraftfulde stationære computere.

Hvem bør købe en bærbar computer?

Hvis du er designer med et behov for maksimal portabilitet, og du er villig til at gå på kompromis med hastighed og strøm, kan en bærbar computer være for dig. I dag er de bærbare computere dog stadig temmelig kraftfulde. Med en ekstra skærm, mus og tastatur kan de erstatte den stationære computer.

Tablets

Tablets er enheder, der indeholder en berøringsfølsom skærm med et virtuelt tastatur. Tablets er relativt nye i computerens verden og er ved at blive accepteret som et professionelt alternativ til den bærbare computer. Disse tablets skal ikke forveksles med f.eks. Wacom tablets.

Fordele ved en tablet

 • Tablets tilbyder en unik udnyttelse af hvad det betyder at være en “computer”. De tilbyder en oplevelse, der gør sig godt til grafisk design, fordi de er berøringsfølsomme enheder. Nogle har endda mulighed for at du kan tilkøbe pegepen.
 • Tablets giver maksimal mobilitet. De kan være så små som 7″ og så store som 13″, mens de stadig er ekstremt bærbare. Den ekstreme mobilitet gør også tablets meget alsidige. Du kan inkludere tastaturer og andet tilbehør til at konfigurere den perfekte mini-bærbare computer.
 • Tablets tilbydes der unikke apps, der er godt designet og lavet specielt til den pågældende enhed. Både Apple App Store og Google Play Store har apps, som designere bruger dagligt til at skabe fantasifulde og fantastiske design.

Ulemper ved en tablet

 • Muligheden for at tilpasse en tablet er stort set ikke-eksisterende. De eneste konfigurationsindstillinger, du har, når du køber de fleste tablets, er størrelsen på det interne lager og farven på tabletten.
 • Tabletter betragtes endnu ikke helt som en nogle funktion til det grafiske arbejde, og er derfor yderst begrænsede. Det er rigtigt, at der er nogle fantastiske apps derude, men det handler om alt hvad du kan se frem til på en tablet. For de fleste tabletter er det bare umuligt at udføre grundlæggende opgaver som at forbinde et flashdrev uden at skulle tilføje en masse ekstra elektronik.

Hvem bør købe en tablet?

Tablets er gode til designere, der traditionelt ville bruge noget som en Wacom tablet til deres daglige design arbejde. Hvis du arbejder med et lille budget og du primært skal lave en masse tegninger, eller hvis du leder efter en sekundær computer til at supplere den computer, du allerede ejer, er en tablet er et godt valg.