Fotobelysning, lyssætning med tre lyskilder

Hvis du overvejer at prøve selv med fotografering. Så er du nok som de fleste, der spørger sig selv: hvordan får jeg de der topprofessionelle billeder, som man ser alle steder?

Lyset er i næsten alle tilfælde det vigtigste element du bør vide noget om. Lyset er en af nøglefaktorerne der sikrer dig de flotte billeder og videoer. Mange gange, når du ser et billede, vil det kreative lys, være det der får dig til at kigge en ekstra gang.

Tre punkts belysning er en af de mest almindelige, og mest kendte opsætninger du kan benytte til dine billeder. Når du kender til den og hvad den gør for dine billeder vil du sjældent gå uden om den i dine overvejelser for et perfekt billede.

En alsidig opsætning

Opsætningen er en meget alsidig opsætning og har du styr på denne, kan du faktisk opnå lys som var det fra en film fra Hollywood.

Tre punkts lyssætning bruges blandt andet til portrætfotografering, men du kan også sagtens bruge den til anden type fotografering og selvfølgelig videooptagelser.

Med denne alsidige opsætning får du også indsigt i måden hver lampe påvirker aftegningen af dit fotoemne:

  • Den ene lampe aftegner skarpe højlys og skygger, og giver derved form til dit fotoemne. Denne lampe kaldes også Key light.
  • Den anden lampe fylder ud med et mere bredt lys, så emnet er ordentligt belyst. Denne lampe kaldes Fill light.
  • Den tredje lampe står bagerst. Den sørger for at give emnet en kant med lys, så du kan skelne mellem baggrund og fotoemne. Denne lampe kaldes også Rim light.

Nem fotobelysning

I videoen herunder forklares og vises hvordan du nemt kan få en 3-punkts fotobelysning ind i din dagligstue. Faktisk helt uden brug af dyre fotolamper og andet specielt grej. 🙂

Den er godt tiltænkt videografer. Men fotografer er bestemt ikke udelukket – det er samme koncept.

Til selv at prøve at se hvordan tre-punkts lyssætning virker, inden du sætter det op i praksis kan du checke denne 3-punkts lyssætnings simulator: http://www.mediacollege.com/lighting/three-point/simulator.html

Linket ovenfor er en kombineret simulator og tutorial i fotobelysning, så du kan nemt se hvordan dine lamper skal stilles for at give et flatterende lys til dit motiv.

Samme opsætning uden lamper

Det kræver ikke dyre lamper og andet vanvittigt grej for at lave de smukke billeder.

De rigtige lamper kan gøre det nemmere. Men du kan faktisk tage lige så flotte billeder i det naturlige lys indendørs eller udendørs, hvis du stiller motivet ved siden af et vindue. Du kan også med bare et vindue og to reflektorer opnå samme effekt. Det vil ikke naturligvis ikke være lige så kraftig et lys du får ud af det, og dine reflektorer skal tættere på end hvad du vil gøre med en lampe.