Når god navngivning og versionsstyring giver ro til at arbejde

Så igen, dukkede det famøse billede op, med de meget kreative udgaver af en versionsstyret PSD fil. Det gør jo ikke noget, det er jo morsomt. Faktisk tror jeg vi alle sammen har været der, er der og nogle kommer aldrig videre…

Fred være med dig, der lever i et konsekvent rod af filer.

Nogle lever i et konsekvent rod af filer (fred være med dem… 🙂 ) og har det fint med det, men har du travlt og flere ting i gang kan det være en god idé, at få styr på de basale ting. Det fik mig til at skrive denne korte og nemme vejledning og give dig nogle idéer til hvordan du får styr på dine filer… inden de løber om hjørner med dig.

Versionsstyring

Men helt enkelt er der nogle meget simple teknikker til at få styr på sine filer og filversioner.

Manuel versionsstyring

Det første er at droppe alle de der sjove navne og gå tilbage til tal. Alle filer starter med projektets navn. Dernæst navngives de versionsnummer. Her et eksempel:

projekt – v1.0.0.psd
projekt – v1.5.0.psd
projekt – v2.0.0.psd

Første tal er de radikalt ændrede versioner. Det er i princippet når du laver et helt nyt billede, med de samme elementer. Andet tal er tilpasninger, dvs. stadig en meget stor ændring, dog uden at det bliver et nyt billede. tredje tal er fejlrettelser. F.eks. hvis du spotter en pixel der sidder forkert. Så er det her man justerer det. Derefter kan du så tilføje en ekstra beskrivelse efter versionsnummeret.

Automatisk versionsstyring

Der findes faktisk systemer som kan lave versionsstyring på PSD filer. Har du arbejdet i programmørverden ved hvad versionsstyring er, men kort fortalt for den uvidende, så er versionsstyring at du hele tiden kun arbejder med én fil og så anvender et system/program som ser og optager ændringer i dine filer. Dvs. du kan altid gå en version tilbage, eller 20 for den sagsskyld.

Datostyret versionering

Det er jo ikke altid vi ridder samme dag som vi sadler. Så datostyring kan faktisk også være meget smart. På grund af den logiske (og unaturlige) sortering i tal for en computer skriver man det største tal først. Dvs. altid årstal, månedstal og derefter dato – altså amerikansk dato mærkning:

20160529 – projekt.psd
20160605 – projekt.psd
20160607 – projekt.psd

Andre metoder. Der findes mange andre metoder såsom at lave projekt mapper. Men selv i projektmapperne er det godt altid at have som minimum en datomærkning eller et versionsnummer.

1-2-3 versionsstyring

Brug mapper til din versionsstyring. Så bliver det ulogisk at have projektnavn i filerne. Og dette er så en forsimplet udgave af det hele. Meget enkelt er det blot det seneste/højeste nummer du altid arbejder med. Igen, husk at sortering er logisk sortering (og irriterende og meget unaturligt)… 1, 10, 11 … 2, 20, 21… og så videre. Derfor start med nul:

0001 – projekt.psd
0002 – projekt.psd
0003 – projekt.psd

Selv er jeg forlængst gået over til versionsstyre mine filer. Før det gav intet mening, og jeg vidste sjældent hvilken version jeg arbejdede på. Går jeg tilbage og tager en version midt i, så bliver det til en helt ny version og så knokler jeg videre derfra. De intet-sigende navne som final og new final er droppet og nu lever jeg lykkeligt vidende at finals er de billeder der er printet og hænger på væggen. 😉

PS.: Håber også du anvender mapper og derfor ser det ulogisk at have projekt navne i filerne. 😉