Back-button fokusering – semi-automatisk fokus

For at forbedre mine evner med kameraet og prøve nye ting, forsøgte jeg i en kort periode med back-button fokus. Det var ikke med særlig stor succes. På en eller anden måde forvirrer det min logisk anvendelse af kameraet – og det er skidt.

Når man skal arbejde stærkt går det ikke at man skal tænke over hvor knapperne sidder. Det lægger selvfølgelig op til en anden problemstilling, som jeg kort vil afdække i slutningen af denne artikel.
Når man skal tænke over hvor knapperne sidder, begynder i de pressede situationener, at trykke panisk på knapperne. Det giver meget stor risiko for at man trykker på noget forkert og derfor mister billedet. Det er skidt, når man skal arbejde stærkt og samtidig sikre sig et godt resultat.

Hvad er back-button fokus, vil du prøve det?

Normal når du trykker din shutter knap halvt ned, vil dit kamera begynde at autofokusere. Back-button fokus er meget simpelt, det går ud på flytter autofokus funktionen fra shutter knap om til din primære knap på bagsiden af kameraet ( på Nikon hedder den AE-L/AF-L). Du sætter således kameraet til kun at fokusere når du holder denne knap nede.

Se hvordan det fungere i denne video:

Giv det tid, så bliver det en vane

Det nævnes bl.a. at man skal give det nogle uger for at vende sig til det. Og det gjorde jeg så. Men jeg har en eller anden forestilling om, at det nok mest er bedst anvendt for udendørsfotografer, så som landskabsfotografer, hvor du bl.a. også har tid til at finde den rigtige komposition.

Den anden problemstilling

Som med alt muligt andet handler det jo om tilvænning. Det er det essentielle i at få det til at fungere for dig. Giv det nok tid, lær det stille og roligt, og så vil virke for dig.

Kom med dine tips og gode råd

Har du tips og gode råd, så lad mig endelig høre dem. Måske om kameraet, måske om fotografering generelt, eller måske om markedsføring af din forretning.

Hvad skal du gøre nu?

Hvis denne artikel er nyttig for dig, brug et øjeblik på at dele den med dine venner på Facebook eller Twitter. Har du spørgsmål eller kommentarer er du, som altid, velkommen til, at skrive dem nedenfor.