Bedre billeder med mobilen

Få flere gode billeder i Kamerarullen, med dette lille lyn-kursus i at skabe bedre kompositioner med ”tredjereglen”.

Kender du tredjereglen? Eller ”the rule of thirds” som den oprindeligt kaldes på engelsk. Det er den første og nok mest almindelige regel fotografer lærer og som du typisk også har lært i folkeskolen, da du analyserede billeder (den tid har vi selvfølgelig alle glemt).

Reglen går kort sagt ud på at opbygge et fotografi, efter et simpelt princip, hvor blikket falder naturligt på lige præcis det relevante i billedet.

Tricket der kan få dig til at tage billeder som en professionel

Selvom du ikke er professionel fotograf, så er det ikke en helt dum kompositionsregel at kende til. Kameraet i de nyeste mobiltelefoner, er af en kvalitet hvor det sagtens kan betale sig, at benytte telefonen som et hurtigt og nemt digitalkamera.

Det sker dog ofte, at man bare skyder løs med kameraet uden at tænke så meget over, hvordan billedet er opbygget. Det man vil vise er som regel sat lige i midten og billedet og så er det bare et kedeligt billede, du viser til dine venner – undskyldningen bliver som regel “at man skulle have været der”. Så derfor gør det jo ikke noget, hvis man ved hjælp at et par nemme tricks, kan få nogle lækre skud.

Tredjereglen kort fortalt.

Den bedste måde at beskrive, hvad the rule of thirds går ud på, er ved at kigge på billedet i denne artikel.

Billedet viser en inddeling, horisontalt og vertikalt med to streger, der tilsammen former et net med ni felter henover motivet. Ifølge tredjereglen er princippet at du tilstræber at placere det vigtigeste i et eller flere af de fire skæringspunkter. Som minimum bør horisonter følge den øverste eller nederste vandrette linje. Enten skal de centrale dele altså ligge på selve linjerne eller i skæringspunkterne. Læs mere om tredjereglen, og steroideversionen: “det gyldne snit”.

Selvfølgelig er tredjereglen ikke den endegyldige sandhed til gode billede, men den er et godt udgangspunkt for at øge kvaliteten af dine billeder. Telefonerne har også indbygget den funktion der viser disse linjer. Tjek dine kamera indstillinger i telefonen.

Jeg håber denne artikel hjælper dig på vej til lidt bedre billeder i din hverdag.

Hvad skal du gøre nu?

Hvis denne artikel er nyttig for dig, brug et øjeblik på at dele den med dine venner på Facebook eller Twitter. Har du spørgsmål eller kommentarer er du, som altid, velkommen til, at skrive dem nedenfor.