Undgå sorte pletter på billedet

Opdager du pludseligt at du har sorte pletter på dine billeder. Det kan være skarpt markeret sorte pletter, eller de kan være større grå klat, et mørkere område på dit billede, så kan du i de fleste tilfælde tage det roligt. Dit kamera er ikke gået i stykker. Det skal renses.

Undgå pletter

Det er så ærgerligt når man har taget det perfekte billede, kommer hjem og kigger på det og finder ud af at der er en kæmpe plet midt i billedet. Det er en frustration, selv de største fotografer kender til. Og så jeg selv har været der. Et godt tip er altid lige at tørre objektivet af inden du skyder. :o)

Sorte pletter, hvad snakker du om?

Sorte pletter, eller mørkere områder i billeder er typisk lig med støv – små fine støvkorn. Støvkornene bliver typisk tydelige ved lange eksponeringer, eller ved små blændeåbninger. Du kan checke for støv i kameraet ved at indstille kameraet til en lille blændeåbning, F16 til F32, sæt fokus på uendeligt og tag et billede af en lys himmel.

Sådan fjerner du støv og sorte pletter

Finder du sorte pletter, eller støv, kan dette støv sidde på ydersiden af objektivet, indersiden af objektivet – i mellem objektiv og kamera eller på kameraets sensor.

Støv kan let fjernes
med en mikrofiberklud.

På kameraets sensor, grundet den meget følsomme mekanik, skal man bruge specialudstyr til at rense med. Et enkelt rensekit kan hjælpe dig, eller du indlevere dit kamera til den nærmeste fotoforretning.