Tredjereglen, rule of thirds og det gyldne snit

Rule of thirds eller tredjereglen er bare én af mange mulige kompositionsværktøjer. Man kan sige at grundlæggende handler tredjereglen om at komponere sit billede ud fra devisen om, at billeder er mest spændende når motivet i fokus er placeret 1/3-del fra kanten af billedet. Dette er uanset om det er fra siden, oppe- eller nedefra.

family-photo-using-rule-of-thirds-e1461534832915

Måden man bedst placere motivet kan gøres ved, at når du kigger gennem søgeren, prøver du at forestille dig to vandrette og to lodrette linjer som er lige langt fra hinanden. Hvor disse linjer krydser, skal du så forsøge at placere de væsentligste dele af dit motiv.

Det er dog blot en af mange metoder til at finde frem til det gyldne snit.

Fibonacci eller det gyldne snit

Bevæger man sig længere ind i fotografernes indre kredse, er det Fibonacci der er betegnelsen for det gyldne snit. Fibonacci er en matematisk formel for tal der kan genfindes i visse naturlige spiralmønstre, f.eks. når man tæller frø i solsikkeblomster, skæl i kogler eller buketter i blomkålshoveder.

Hvis du ikke tidligere har anvendt denne teknik tredjereglen eller rule of thirds, vil den hurtigt sætte dig i stand til at tage langt mere kraftfulde billeder.

Håber det giver dig et indblik i hvad det tredjereglen og det gyldne snit dækker over. Nu er det bare ud og bruge det i din fotografering. Husk altid på at tredjereglen er ikke en endegyldig regel, men blot et princip, for hvordan du kan komponere dit billede.

Endegyldige regler er noget vås

Er du i en af dem der måske ikke helt tror på det med endegyldige regler for sammensætningen af universet. Så se også lige denne video: