Halloween, en allehelgensaften

Halloween er kommet til Danmark og vi må nok se i øjnene at det er kommet for at blive. Det er ikke nødvendigvis nogen dårlig ting. Nu er der jo hele to dage på året hvor det officielt er tilladt at klæde sig ud. Første gang til Fastelavn – den humoristiske, og anden gang til Halloween – den uhyggelige. Og så er det to gode dage, hvor der mulighed for at få nogle hyggelige billeder til evigt minde.

Booh! Sådan fik Danmark halloween fest

Men det er faktisk ikke butikkerne der har trukket Halloween til Danmark. Den amerikanske “halloween” vandt indpas i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 var de første til at starte en række årlige halloween-arrangementer i biografen Scala, med gyserfilm og udklædningskonkurrencer. I år 2000 kom legetøjskæden Fætter BR på banen for at sælge halloween-udstyr, og i 2006 begyndte Tivoli at holde halloween-åbent i efterårsferien med græskar, hekse osv.

Legoland, senere Fårup Sommerland, Djurs Sommerland og Bonbon-Land og flere og flere har nu taget traditionen til sig. Det kommer også fra USA hvor det er en stor tradition, at forlystelsesparker gør meget ud af deres halloweendage. I årerne fra ca. 2011 er det så også blevet populært blandt den almindelige befolkning.

Allehelgensaften på vej tilbage

Allehelgensaften gik sammen med allehelgensdag stort set i glemmebogen i den danske kultur omkring 1770. Men med indtog fra sin amerikanske udgave, er den ved at vinde indpas i dansk kultur igen, og fejres også efter amerikanske traditioner.

Halloween ligger altid på den 31. oktober, og gennem tiden er mange traditioner blevet knyttet til den særlige aften. Ifølge folketroen er det den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løs for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.

Udhul et græskar og skab noget ekstraordinært

Traditionen tro, er udhuling og dekoration af græskar populært og afspejles direkte i den nationale græskarproduktion. Du kan få græskar i de fleste dagligvareforretninger i hele oktober. Skær toppen af og tag indmaden ud. Derefter kan du med en skarp kniv skære dit græskaransigt. Du kan evt. kopiere et motiv ved at tegne det op med et stykke pergamentpapir på det udhulede græskar. Sidst, men ikke mindst, putter du fyrfadslys i græskarret og stiller det ud i mørket.

halloween-bomber