5 ting du skal være opmærksom på ved print af billeder

Det er jo næsten selvsagt at dine flotte billeder skal op og hænge på væggen. Men hvordan er det nu lige sådan noget virker. Med alle de muligheder der findes i dag, er det ikke bare lige til. Det er jo en jungle “der ude”. Her får du 5 gode råd til print af billeder.

Gode råd til print af billeder

Billeder er skabt til at hænge på væggen. Basta! Så her får du nogle gode råd til hvad du som minimum skal kigge og planlægge efter.

Størrelser og DPI

Først skal du selvfølgelig have billedet klart. Sæt dig for om det skal printes småt eller stort. Når det printes småt bliver betragtningsafstanden lille og derfor kræver det en større skarphed på dit billede. Det er her DPI eller PPI er afgørende.

En tommelfingerregel er 300 DPI når betragtningsafstanden er lille. Printes der stort f.eks. A2 plakater, så er betragtningsafstanden typisk nogle meter og derfor kan du tillade dig en lavere DPI. f.eks. 100 DPI.

Vær opmærksom på at DPI / PPI er en skaleringsfaktor. Den anvendes til at konvertere digitale mål til analog mål. DPI og PPI fortæller hhv. hvor mange punkter (fra en printer, tilbage fra begyndelsen med printhoveder) og hvor mange pixels (fra skærmen, den nye målestok) der skal printes. Arbejder du med 300 PPI kalkulerer du med at der skal være 300 pixels inden for en tomme. Så 300 x 300 pixels vil blive til et print på 1 x 1 tomme.
Selve tallet i diverse programmer har sjældent nogen betydning, hvis du kan se de faktiske pixel dimensioner. 

Formel til mål i CM:Formel til mål i Pixels:
Mål i cm = Pixels / PPI * 2,54 cmMål i pixels = Mål i cm / 2,54 cm * PPI
70 cm = 4.134px / 150 PPI * 2,54 cm4.134px = 70 cm / 2,54 * 150 PPI

Skalering

Undgå så vidt det er muligt at skalere op. Der findes specialiseret værktøj som kan interpolere mellem to pixels. Det kan f.eks. Photoshop også, du kan dog komme ud for et kvalitetetstab, da interpoleringenslogikken endnu ikke er egnet at skalere op.

Skarphed

Ved print af billeder kommer skarphed først og fremmest fra et korrekt valg af DPI. Du kan også selv gøre lidt for det når du behandler billedet. Dit grafiske værktøj har mange muligheder for at lave ekstra skarphed på billedet. Hos nogle trykkerier kan de også behandle billedet og tilføre ekstra skarphed. Det er noget man typisk gør i forhold til trykmetoden. Spørg hos dit trykkeri hvordan billede produceres og om de kan tilføre ekstra skarphed.

Farver, RGB vs. CMYK

Her skal du være ekstra opmærksom. Ved et kommercielt trykkeri (dem der også trykker reklamer og visitkort) der falder valg af farvespektrum typisk på CMYK i produktionsmetoden. Dette er et levn fra gamle tider. Men ofte også billigere i anvendelse. Dette farvespektrum har et mindre spektrum sammenlignet med RGB. Ved dedikerede trykkerier kan de printe i RGB, det er en mere specialiseret produktionsmetode og derfor også dyrere.

Husk indramningen

Husk at tænke over hvordan billedet skal indrammes. Det kan være meget afgørende for materialevalg. Hvis du ønsker et opspændt canvasprint skal du f.eks. ud i en svæveramme, hvis der skal ramme på. Omvendt er det også superflot uden en ramme, hvor billedet slår om den indvendige ramme.

Big picture

Det var et par hurtige små tips. Dette er blot nogle af de valg jeg foretager hver gang et færdigt billede printes til et fysisk indrammet billede. De følelser det giver at stå med det fysiske billede i hånden, eller hængt op på væggen, er næsten overvældende. Jeg er stolt hver gang.