Priser, hvad koster fotografering?

Et af de første spørgsmål som alle ønsker besvaret er nok: Hvad koster det for at lave et billede? Dette er et vanskeligt spørgsmål at besvare præcist på. I dette indlæg forklarer jeg nogle generelle retningslinjer for prissætning.

Hvad koster det for at lave et billede? Det er altid en masse forhold som skal tages i betragtning, når man skal give en pris. Det kan f.eks. være konceptet kræver en masse specielle rekvisitter. Måske er der kørsel indblandet, når man skal rundt i landet. Der skal måske være en makeup artist (MUA). Der skal efterbehandles billeder og redigeres. De skal måske godkendes eller der skal være fremvisning. Billederne skal måske i glas og ramme – det er trods alt der de er pænest.

Det koster “spidsen af en jetjager”…

Det er faktisk okay,
hvis du synes det er dyrt…

Det er jo svært at sige dig imod på det punkt. Og det er faktisk okay, hvis du synes det er dyrt.
Som du ser er der en lang række områder som skal overvejes og tages i betragtning for at kunne give en fair pris. Herunder er de fleste af dem skrevet ned og enkelte fremhævet med forklaring:

Indledende arbejde

For at kunne udføre opgaven bedst muligt kan det være nødvendigt med research. Her kan det være research for målgruppen, markedet og temaet. Dette sker bl.a. når opgaven skal målrettes et bestemt budskab, en målgruppe og når projektet skal fortælle en historie.

Nogle af de ting der skal gøres er:

 • telefonsamtaler, møder og løbende dialog
 • research og konceptudvikling
 • kørsel
 • planlægning og logistik

Bare i disse enkelte områder kan der hurtigt være forløbet en halv til en hel dags arbejde. Dvs. en grafiker vil måske, allerede her, regne med 1.600-3.000 kr. Mange gange bliver konceptet udviklet når der ikke arbejdes på det. Hos mange er det tid, du får gratis.

Produktion

Her er det egentlige arbejde for at producere et billede sker. Det er hvad vi alle startede ud med at tro vi kun ville bruge vores sparsomme tid på. Det er det sjove og spændende ved det vi laver, samtidig er det så også det vi bruger mindst tid på. Derfor kan det for nogle se ud som, at der faktisk ikke bliver lavet særlig meget i forhold til den tid der bruges og hvad det koster. Selve fotograferingen tager måske et par timer i løbet af en dag – altså ca. en “tusse-basse”. Men det andet skal også regnes med. For et lille projekt, kan der hurtigt gå 1-2 dage med det. Altså en små 3.000-6.000 kr.

Nogle af disse ting er bl.a.:

 • opstilling af studielys
 • materialer og rekvisiter
 • modelfotografering
 • lokationsfotografering
 • billedebehandling
 • korrekturgange

Afslutning

Afslutningen er måske det hurtigste der sker i et projekt. Afslutning dækker bl.a. over lagring af billeder, fakturering og bogføring. Nuvel takket være nye systemer er disse ting blevet meget nemmere og hurtigere.

 • projekt afslutning
 • fakturering og bogføring

Afhængig af projektets omfang vil der naturligvis være flere eller færre opgaver. Men de nævnte områder er meget godt i tråd med hvad der er nødvendigt hver gang. Der til kan der så blive brugt mindre eller mere tid med fotografering og efterbehandlingen. Igen alt efter hvor kompleks projektet er.

Alt det andet

Alt det andet er det der sikrer at forretningen kører videre og at du kan komme igen. Ud over markedsføringen er det faktisk de samme poster, som du betaler for at have dit hus.

 • markedsføring
 • løn
 • strøm, vand, varm
 • forsikringer
 • m.v.

Så når det alt sammen er regnet sammen kan et projekt meget naturligt blive dyrt og en bekostelig affære. Selvfølgelig gør jeg altid for at holde udgifterne lave. Det ændrer dog ikke på at tingene har en alligevel har en vis pris. Til trods for det, er det selvfølgelig forretning og alt kan forhandles og vi bør alle have respekt for, at andre også skal både tjene og spare.

Hvorfor er det så dyrt?

Vil du betale millioner for en Picasso? Hvad med en Ferrari?

At ting koster noget betyder, at de helt elementær har kostet noget at lave. Den pris skal selvfølgelig tjenes hjem. Så er den ekstra pris, som tages for at tjene til levebrødet og så er der for at tjene til overskuet. Men når noget koster noget betyder det at de har en værdi. Hvis du får en ting gratis, mister den ting derved værdi. Når vi snakker værdi er der selvfølgelig to værdier i spil. Både en sentimental værdi og en fysisk værdi. Når du synes det er for dyrt, er det fordi du ikke følelsesmæssigt når et niveau hvor du synes prisen matcher. Det er lidt den samme princip, når vi udtaler os om milliondyre malerier af f.eks. Picasso.

Så derfor…

Når du synes noget er dyrt, har jeg det okay med det. Og så er det mere et spørgsmål hvordan du ser værdien af f.eks. et billede – det kunne f.eks. være om det bringer opmærksomhed til dig eller direkte omsætning.