Bryllupsbilleder, første gang – processen a-z

Så skete det. Noget jeg egentlig har taget lidt med ophøjet sindsro og alligevel frygtet en smule. Dagen er kommet hvor jeg bliver spurgt om jeg ville tage bryllupsbilleder.

Denne her opgave havde jeg svært ved at sige nej til – og du skal vide, at jeg virkelig prøvede ihærdigt. Når det er familie der spørger om man vil tage billeder til bryllup, er det enormt svært.

– I denne artikel vil jeg tage dig med igennem processen fra start til slut. Du vil således kunne læse og nærmest være på medhør i forhold til de tanker jeg har og får i løbet af hele projektet. Og det skal nævnes med det samme: dette er helt uden for komfortzonen.

Som det ser ud nu har jeg talt med både gom og brud. Man må sige de tager tingene meget forskelligt. Gommen er egentlig meget rolig og afklaret omkring det hele. Her er ikke mange krav at skulle opfylde ud over at tænke på at bruden nok ikke kan vandre syv mil i sin kjole og sko. Bruden har gjort sig lidt flere tanker omkring hvad og hvor. To lokationer, kirken – både inde og ude – og på en stor åben plads med borgruiner. Det er vigtig, at parret bliver fotograferet stående under et træ.

Ta’ det roligt, vi klarer det nok

Personligt – nok også på grund af manglende erfaring – har det været vigtigt for mig at understrege, at vi tager det stille og roligt. Så vi undgår stress og jag. Det har ikke været muligt at erfare hvordan bruden reagerer foran et kamera, derfor vælger bliver det vigtigt at vi tager det roligt – både så de kan få et pusterum fra kirken, men også så de når at blive afslappede omkring det “frygtindgydende” kamera. 🙂

Lavpraktisk udstyrsliste

Udstyrsmæssigt bliver det til blot et kamera og i hvert fald en stor reflektor. Reflektor regner jeg med, at brudens søster eller nærmeste veninde kan assistere med at holde. Fordelen ved at bruge en kvindelig assistent er øjet for detalje og deres eget indædte ønske i, at bruden tager sig smukt ud på billederne.

 • Kamera – tjek
 • Objektiver – tjek
  • 18 – 120 mm DX
  • 50 mm FX
 • Reflektor – tjek
  • 1,5 m
  • 0,5 m (ekstra)

Lokation: de gamle borgruiner

De gamle borgruiner giver plads til rigtig mange kreative baggrunde. Et sted er f.eks. udsigten ud over havet. Nogle af de klassiske ønsker med fotografering under et træ, er der også rigt mulighed for.

Udfordringen bliver, da kommunen har valgt at lave udstilling i gamle rustne containerne, at finde nogle lokationer hvor disse containere ikke indgår.

Lokation: kirken

En lille kirke med et mindre indgangsparti. Der er ikke så mange steder rundt om kirken hvor man kan fotografere. Bag kirken inden for murerne ligger også kirkegården. Af respekt vil jeg ikke fotografere brudeparret i disse omgivelser. Det vil nok også give en form for morbid følelse i billederne.

Find inspiration online, når du er på bar bund

Oh yeah … her har jeg godt nok måtte lade mig inspirere af andre. Så jeg har simpelthen fundet en række billeder fra Google. Der er en del gengangere og så er min tanke at det må være klassikerne – nogle såkaldte go-to billeder før der kan gives los på kreativiteten. På Google er det blot at søge på bryllupsbilleder og wedding photography. Der så mange billeder, så jeg tænker bare at plukke de billeder der passer nogenlunde og så gå efter dem på dagen.

På selve dagen

Som en der helst skal have lov til at bruge tid på at opstille sit billede, så er bryllupsbilleder absolut noget helt andet. Her skal du helst være klar på meste. Nu skal det ikke lyde som om jeg udstiller nogen … men der er utrolig meget stress på, på denne dag. Brudeparret har en skøn dag og midt i travlheden skal der ikke meget til før bærret flyder over. Her er virkelig vigtigt at du har tålmodigheden på sit højeste.

Ved kirken skal alle, af de nærmeste, familiemedlemmer fotograferes sammen med brudeparret. Det gælder på begge sider af familien. Børn, søskende, forældre, bedsteforældre, forlover, kom selv på flere.

Planen, der aldrig blev fulgt

Som jeg skrev lige før, så havde jeg en plan med at plukke nogle billeder der passede ind og så gå efter disse. Det skete aldrig – for det hele gik så fantastisk stærkt, at der blot måtte skydes billeder og engagere parret til at smile. Nårh ja, husk alle familiemedlemmer skal fotograferes sammen med brudeparret.
Men! En ting gik som det skulle. Et familiemedlem til bruden kom med rundt. Personens primære opgaver er at sørge brudens hår, slæb mm. sidder som det skal. Søsteren kom med og kvinder har en anden sans for deltaljer end mænd – sådan er det bare, spørg mig ikke om hvorfor. 🙂

Udstyret, der aldrig bliv brugt

Lidt ekstra udstyr blev jo medbragt til dagen. Både reflektor og ekstra objektiv. Til at beskytte mod græspletter, blev den store reflektor anvendt til at sidde på. Den skjules fint af brudekjolen. Intet ud over, mit meget alsidige 18-120 mm. kit objektiv blev anvendt. Om det er godt eller skidt er nok en smagssag.

Billederne

På en dag fra ca. kl. 11.00 og frem til kl. 22.00 fik jeg taget ca. 210 billeder. Er du mere aggressiv, kan du snildt fordoble eller tredoble antallet af billeder. Spørgsmålet, hvorfor man skal gøre det, er simpelthen for at øge chancen for fange det øjeblik hvor alt er perfekt. Men der er intet fordækt i at begrænse sig. Husk på du skal også udvælge og efterbehandle. I udvælgelsen er der blevet skåret omtrendt 40% fra. Nogle på grund af dårligt lys, andre helt skidt komposition og sidste på grund af dublet. Mængden af billeder der bliver skåret fra, kan nok minimeres jo mere erfaring man bliver.

Efterbehandling

Selv med så mange billeder sidder man og efterbehandler i rigtig lang tid. Afsætter man fire-fem minutter per billede, når du uden problemer et tidsforbrug på 8-10 timer. Dertil skal du også holde pause, for at skåne dig selv mod stillesiddende arbejde. Dertil skal du så have nogle billeder som er dine signaturbilleder, dem bruger du ekstra tid på.

Min stil passer ikke til bryllupsbilleder

Det er hurtigt blevet tydeligt, at den stil jeg normalt arbejder med, ikke passer ind endnu. Noget af det skyldes bl.a. at lyset på dagen ikke er optimalt til dette. Lyset er 100% fra oven og skyggerne er alt for skarpe.

Aflevering af billeder

Her er jeg stadig lidt på bar bund. Jeg mener, at billeder skal ses og røres. De skal ikke ses på en mobiltelefon eller en computerskærm. Så jeg har brugt en halv dag på at lave en fotobog, med billeder som bedst fortæller historien for hele dagen. Samtidig er det vigtigt at finde billeder hvor den nærmeste del af familien er med. Alle billeder bliver formentlig nok afleveret på en USBstik. Havde jeg gjort meget i dette, ville jeg have bestilt nogle særlige USBstik designet og brandet til mit foretagende.

Tips og noter

 • Ha’ en plan. Måske bliver den fulgt, måske gør den ikke. Men går alt galt, kan du holde dig til den.
 • Snak med brudeparret, i dette tilfælde havde de ønsker til hvor de ville fotograferes. Besøg lokationer, skyd lidt billeder og få en idé om hvad og hvor.
 • Tålmodighed er vigtigt. Selv små ting kan blive kæmpe problemer, hvis de ikke bliver håndteret.
 • Husk at alle familiemedlemmer skal fotograferes sammen med brudeparret.
 • Husk billeder af ringene og brudebuket.
 • Husk billeder af de mindre åbenlyse ting:
  • Blomsterne
  • Gavebord
  • Bord og bordpynt, før maden
  • Evt. maden
 • Husk, hvis du er med hele dagen, at fotografere alle deltagere.
 • Tag gerne 2-3 billeder af samme opstilling. Her kan du sige “et lille smil, med øjnene” og efter hvert billede bede folk om at smile mere hver gang. Med rimelig succesrate får du et billede hvor alle har øjnene åbne, samtidig med at de smiler.
 • Husk signaturbilleder, det er dem der viser hvilken stil du arbejder med i din kreative process.

De sidste ord – har du gode tips og tricks?

Til trods for den lidt modvillige start, har det været en fantastisk oplevelse. Det at være med til brylluppet og få lov til at tage billederne til det, har til sammen været en meget unik oplevelse. Der er alligevel rigtig mange ting man skal have styr på. Selv om en time egentlig er lang tid, så flyver tiden afsted, når man står midt i situationen. Og det er lidt en alt eller intet sitation. Har du ikke nået det du skulle, er det bare ærgerligt, der er ikke nogen fortryd eller gå tilbage.

Det var en god oplevelse og en spændende dag. Både med indtryk og påkrævet spontant kreativitet. Men om det er noget jeg gør igen, det må tiden vise. 🙂

– Som altid er jeg meget interesseret i at høre hvad du har holdninger, idéer og gode fifs. Skriv endelig en kommentar og lad mig vide hvad du synes.