Sommetider er det bedst at være langsom

I begyndelse af alle de mange projekter, ligner den kreative process, som regel, en stor rodebutik på det digitale lærred. Det er ikke altid, at det bliver strukturet fremgang. Det betyder ikke noget, om struktur elle kreativitet kommer først. Så det er okay, at bare give los og slippe kreativiteten løs.

Du kender det sikkert. Men inden du er færdig, er ting du skal huske at tjekke, inden du viser dine værker frem. Dem kan du læse om i denne artikel.

Måske genkender du ovenstående og har det på samme måde. Pludselig kommer man ind i et flow og tiden flyver afsted. Man synes, at det man laver er fantastisk og, at der er absolut ingen problemer i sigte.

Men så sker der noget usædvanligt. Pludselig er det, der syntes perfekt, forvandlet til noget kryptisk skuddermudder og du ved ikke hvad det skal ende med. Det er som om, at når du glemmer tiden, så glemmer du også lidt dømmekraften. Og du begynder at tvivle på dig selv og spørge: er det godt det jeg laver?

Hold pause og boost dit kunstneriske selvværd

Når du begynder at tvivle, er det netop det rette tidspunkt, hvor du er nødt til at sætte farten ned og måske endda stoppe helt op. Det er vigtigt at holde pauser. Det er vigtigt at træde væk fra arbejdet og få fornyet energien. Derefter kan du vende tilbage med friske øjne på dit arbejde.

Det samme gælder når du mener, at dit arbejde er færdigt.
Inden du komprimerer det hele til en enkelt JPG fil, og inden du sender dit værk til produktion eller lægger det online, så hold en lang pause.

Her nogle af de ting jeg ofte gør som en del af arbejdsprocessen:

  • Slår billedet op i fuld screen.
  • Holder mindst en halv times pause og laver andre ting.
  • Vender tilbage til billedet, nærstuderer og prøver at spotte fejl.
  • Holder nye pauser.
  • Prøver endnu engang at spotte fejl.
  • Færdigører billedet til de forskellige medier.

Der er mange ting i et billede, som kan få det til at briste eller bære. Nogle af de detaljer som du bør kigge efter, og overveje at justere, kan være:

  • Manglende elementer.
  • Skygger der ikke følger en lyskilde.
  • Manglende højlys fra lyskilder.
  • Farvetoner der ikke matcher resten af billedet.
  • Størrelseforhold som er helt i skoven.
  • For meget skarphed og fremtrædende detaljer.
  • Mærkelige overskudspixels fra f.eks. en fritlægning.
  • Elementer der dækker for noget.
  • osv.

Er det noget jeg kan vise frem?

Selvom jeg, nogle gange, når at færdiggøre billedet til de forskellige medier, kan jeg sagtens finde områder, der har behov for lidt mere finesse. Det er til trods for, at jeg allerede har finkæmmet værket for fejl og mangler.

Hele tiden, spørger jeg, mig selv:
er det noget jeg vil vise frem?

Heldigvis er jeg selv af typen der viser det meste frem, selv små øvelser. Jeg gør det for at se hvad reaktionen er blandt publikum og dig der læser denne artikel. Normalt hænger jeg mig ikke fast i selve kommentaren, det meste er subjektivt, og kan være meget modstridende. Samtidig, hvis du lægger på sociale medier, er for eksempel, Facebook der bestemmer hvem der skal have muligheden for at kommentere.

Det er godt at være langsom, men husk at stoppe

Er det bedre at være langsom, og give dig selv tid? Det må blive et stort rungende, ja!

Er du ny ud i det kunstneriske kan det sagtens være en fordel at være hurtig. Lav små hurtige øvelser for dig selv, send resultatet ud i æteren og få feedback hurtigt. Lær af det, og så videre.

Laver du større projekter, så skal du absolut give dig selv mere tid. Fordi selv om du har lært mange ting, fra du var ny og til hvor du er nu, så vil der med hastighed følge lidt flere fejl. Sæt farten ned.

Selvom det er godt at være omhyggelig, skal det også være med rationale. Her er det vigtigt at kunne sige stop.

Med disse ord, så vil jeg ende denne artikel, sende den ud i æteren og se hvad du og resten af publikum synes. Send endelig en mail, hvis du har spørgmål eller ønsker til noget der skal uddybes. Tusind tak fordi du læste helt til ende.