Jagt motiverne som en frådende gal fotograf

Som fotograf skal man lære sig mange forskellige egenskaber. De fleste er som oftest fokuseret på at lære de tekniske aspekter. Såsom tredjereglen og gyldne snit, at se linjer, kameraet, f-stop osv. Men det er nu ikke det der gør dig til en god fotograf eller billedemager.

Fra min normale hverdag handler det ikke så meget om at gå ud på gaden, i skoven eller rejse til den fjerne verden. Alligevel vil jeg give dig nogle idéer til hvordan du finder de gode motiver. Husk, du bliver (desværre) ikke en mesterfotograf fra den ene dag til anden. Øvelse gør mester.

Du skal selvfølgelig ikke jagte folk, mens fråden står ud af mundvigen.

Den vigtigste, men samtidig en af de mest komplicerede, er måske evnen til at kunne spotte de gode motiver. Det er meget svært at give en endegyldig opskrift på, hvordan man opdager et godt billede, men her er et par retningslinjer.

Vær opmærksom på verdenen

Fotografering handler om at kunne se det andre ikke ser. Kort sat at kunne se detaljerne. Man skal være opmærksom på verdenen omkring sig, for ikke at gå glip af de gode motiver. På den måde får man mange, af og til overraskende oplevelser. Et af kendetegnene på fotografer, er deres ofte større, end andres, opmærksomhed på hvad der sker omkring dem, og det er et stort privilegium.

Orienter dig, kig rundt efter motiverne

Når man bevæger sig rundt på jagt efter gode billeder, er det meget vigtigt, at man ikke kun kigger fremad. Sørg for at kigge ned, op, til siden og bagud. Nogle gange skal man helt ned på knæ for at opdage de spændende motiver. De gode billeder findes over alt, oftes lige for næsen af fotografen.

Kontraster skaber spændende motiver

Befinder man sig et sted, hvor der er gode muligheder for at møde åbenbare kontraster, er man ofte i nærheden af gode billeder. “Kontrast” kan betyde mange forskellige ting, og der er ikke kun tale om farvemæssig kontrast. Kontraster kan f.eks. være ung/gammel, rig/fattig, god/ond, hurtig/langsom eller stor/lille. Generelt giver kontraster et billede styrke.

This is What One Photography Veteran Thinks Makes a Great Image

Slået op af Michael LarsenSøndag den 6. august 2017

Tålmodighed betaler sig

Nogle gange er det bedre at vente på de gode motiver end at opsøge dem. Det gælder f.eks. naturfotografering, hvor man ofte må vente mange timer på de perfekte billeder. Er man ikke god til at være tålmodig, må man øve sig. Der er nemlig ingen vej uden om, hvis man vil have de bedste billeder med hjem.

Bliv på samme sted og tag gode billeder

På jagten efter gode motiver kan det ofte betale sig at blive på det samme sted i mange timer. Situationer udvikler sig i løbet af dagen. F.eks. en dag på en fiskerihavn. Tidligt om morgenen sejler fiskerne ind med nattens fangst. I løbet af formiddagen kommer borgerne for at handle. Om eftermiddagen bliver der ryddet op. Om aftenen bliver der gjort klar til den næste tur på havet. Så der kan være mange forskellige motiver på bare et sted.