Så du har sikkert hørt eller læst udtrykket TFP, og tænker nu: hvad er TFP? Hvem skyder TFP? Kan jeg få TFP? Udtrykkene TFP og TFCD er ofte brugt i model og fotograf sammenhæng. I denne artikel får du forklaringen på hvad begreberne betyder og hvad de egentlig dækker over.
Hvad er TFP?
TFP står for “Time for Print”, mens TFCD står for “Time for CD”. Det betyder frit oversat “Tid for Billeder”. En af bagsiderne med denne type billeder kan være kvaliteten, så du får naturligvis også et par tips til hvordan du får mest for din tid.
Ideen med TFP er grundlæggende at der ikke skal være nogen økonomiske forudsætninger. Derimod er meningen, at begge parter er med for at lære og at få nogle gode billeder ud af det. Økonomien er derfor gensidig læring. Dette står i kontrast til, at der under normale omstændigheder betales for en professionel fotograf eller model.
Hvad er TFP? TFP betyder kort og godt, at det skal ikke koste noget for nogen, andet end de udgifter, man selv afholder, for at dukke op og eventuelt til print af billeder.
TFP betyder kort og godt, at det skal ikke koste noget for nogen, andet end de udgifter, man selv afholder, for at dukke op og evt. til print af billeder. Begge stiller op med sine forbehold og lærer af og i samarbejde, med hinanden.
Med TFP er tanken at både model og fotograf får nye ideer, kundskaber og udvider sit netværk. For at få det bedste udbytte, er det en god ide, at man mødes til flere fotosessioner. Første gang kan man starte med en prøve fotografering, for at se hvordan model og fotograf arbejder sammen.
Forventninger ved TFP
Forventningerne skal også gerne passe sammen. F.eks. kan man ikke tage alle billeder, og dække alle idéer under en fotosession. Samtidig skal både model og fotograf have forståelse for at den anden ikke er professionel, og man gør det fordi det er interresant.
Det normale er, at man anvender fotografer som fotograferer TFP, for at øve sig, og få opbygget et portefølje af gode billeder, som man kan promovere sig videre på.
Kært barn har mange navne
I dag, hvor internettet og især Facebook har haft stor betydning, er TFP er lidt mere diffust. I den seneste tid er der i stedet for “time for print” nu kommet et lige så vigtig begreb, nemlig “time for pictures”. Nu kan fotografen slippe af sted med at levere billederne digitalt. Egentlig er det okay, fordi den økonomiske udgift skal være så lille som muligt. Men hvis, fotografen synes det er et godt billede, så giv det som print i stedet for.
Hvem skyder TFP billeder?
Der er utrolig mange fotografer, der idag fotograferer efter TFP princippet. Nogle er nystartede, andre har fotograferet i længere tid. De dygtigste af dem, gør det til en levevej – ikke at fotografere tfp, selvfølgelig :).
Fælles for alle disse fotografer er, at de kan trykke på udløseren, og få et billede i kassen. Men er det din stil? Tag et kig i deres gallerier, og find de fotografer, der leverer billeder i forhold til den stil du er efter. I mange tilfælde, hvis du siger TFP, vil fotografen gerne bruge billederne for, at promovere sig selv. Så vær gerne lidt kritisk, da dine billleder også bliver brugt. Men husk at være hjælpsom, I får begge noget ud af det.
Vigtigt bemærkning
Tænk også på, at du ikke bare skal tage alene ud til en fotograf du ikke kender i forvejen. Så vil det være en god ide at tage en ven / veninde med.
Som fotograf respekteres dette selvfølgelig.
Og støder du på en fotograf, der ikke respekterer dette, så bør du afslutte samarbejdet inden i går igang.
Hvis det ikke respekteres, at du tager venner med til dit photoshoot, bør du afslutte samarbejdet inden i går igang.
Husk også altid at få udfyldt en model kontrakt, der sikrer dig for hvad billederne efterfølgende må anvendes til. Hvis du er under 18 år, skal kontrakten underskrives af dine forældre.
Betalte opgaver
Nogle fotografer er så heldige at de tager en lille pose penge for deres ydelse. Fra dem, får du ofte også nogle billeder af langt højere kvalitet. Se her hvad betalte opgaver indebærer, og hvad de kan koste.