Jedikrigerens guide til fotografering

Kraften er stærk i dig. Jeg kan mærke det.
Men før du kan blive en Jedi Fotograf, må du lære at kontrollere kraften.

Balance

Kraften er delt i to – den lyse og mørke side. Der er balance. I fotografering og billeder gælder om at nå det samme. Et godt billede er i balance – komposition, lys og skygge, betydning og stil. For at skabe et godt stykke fotografisk kunst, skal du se efter balance.

Vær tålmodig

“I cannot teach him. The boy has no patience.”

– Yoda

Vigtigst af alt, handler fotografering og fotografiske fremstillinger om tålmodighed. Uanset om det er dine kamerafærdigheder, styrke din forståelse af lys eller gøre det til en levevej. Du vil ikke opnå det uden en stor mængde tålmodighed.

Det kan føles som en livslang bestræbelse. Du bliver nødt til at forberede dig på, at det tager lang tid, og vær tålmodig over for de problemer du støder på hver dag. Hold ved, du skal nok nå det.

Vær udholdende og vedholdende

Disse karaktertræk går hånd i hånd med tålmodighed. Da Luke først begyndte sin træning på Dagobah, havde han Yoda på ryggen, mens han løb gennem sumpen. Han havde brug for udholdenhed. Da han gav op, i forsøget på at løfte en X-Wing fra vandet, undrede Yoda sig: om Luke virkelig havde det, der kræves for at være en Jedi.

Du har brug for brug for udholdenhed og vedholdenhed, ligesom en Jedi.

Det vil være en lang rejse. Hvis du ikke har udholdenhed til at arbejde på det i årevis, når du ikke derhen. Det samme gælder, hvis du giver op efter modgang eller fejltrin.

Men lad os være ærlige, fejltrin og modgang forventes. Vær vedholdende, lær af dem og gå videre. Det er her du for virkelig forbedrer dig.

Vær til stede i nuet

This one a long time have I watched. All his life has he looked away… to the future, to the horizon. Never his mind on where he was. Hmm? What he was doing. Hmph. Adventure. Heh. Excitement. Heh. A Jedi craves not these things.

– Yoda

Yoda spurgte alvorligt, om Luke ville kunne blive en Jedi. Selv om Kraften var stærk med ham, ønskede han altid eventyr og spænding. Så vidunderligt som disse ting er, fjerner de fokus på nuet.

Som fotograf skal du være til stede i nuet. Vigtigst er det når du er ude op opgave. Hvis du ikke giver situationen din absolutte og fuldstændige opmærksomhed, begrænser du dig selv. Stor fotografering kommer, når du er 100% til stede og opmærksom. Hvis du tænker “Orv, det vil se godt ud på min blog” eller “Wow, jeg kommer til at få så mange Facebook likes på dette billede” du gør du dit arbejde (og dine kunder) en bjørnetjeneste. Vær tilstede. Vær fokuseret. De gode resultater vil følge.

Dette koncept strækker sig også til, hvor du er med dit arbejde. Det er nemt at blive fanget i drømme om, hvad din fremtid som fotograf vil blive til, hvor du rejser til særlige steder, kan købe dette vilde kamera eller fotograferer dette bigtime arrangement.

Du kan opnå utrolige resultater med kameraet du ejer, i den by, du bor i, med de emner, du har adgang til. Ingen undtagelser. Vær til stede med din karriere og dit talent, og du vil lave fantastiske billeder.

Frygt er vejen til den mørke side

Fear is the path to the Dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Yoda

Frygt er en stor hindring for at blive en Jedi fotograf. Det kan forhindre dig i at tage de billeder, du vil tage, og forfølge de muligheder, du vil forfølge.

Men vid dette. At blive en Jedi fotograf handler ikke om at eliminere frygt. Det er naturligt at føle frygt for det ukendte.

Nøglen er, at ikke handle ud fra frygten, med i stedet arbejde ud fra din passion, på trods af frygten.

Føl i stedet for at tænke

Feel, don’t think. Trust your instincts.

– Qui-Gon Jinn

At tænke er fantastisk. Men når du tager billeder eller udfolder dig kunstnerisk, skal du slippe følelserne fri. Det er her, hvor forberedelse bliver vigtig. Hvis du konstant tænker på kameraindstillinger eller kompositionsregler, vil du misse øjeblikke og billeder, der virkelig betyder noget.

Øv dig, indtil du kan betjene dit kamera uden at tænke. Studér komposition, indtil du kan det så godt, at det bliver instinktiv.

Og når du trykker på kameraet, skal du tænke mindre over det og i stedet føle dig frem til det rigtige øjeblik. Dine instinkter er en af dine største kvaliteter som fotograf. De vil trække dig mod unikke og kraftfulde billeder, i stedet de kedelige, der blot følger reglerne.

Aflær

You must unlearn what you have learned.

– Yoda

Jo ældre vi bliver, desto flere forestillinger og antagelser har vi. Vi tror, vi ved, hvad der er værd at skyde. Vi har forventninger til, hvad andre vil tænke. Vi er bekymrede over, at de vil se vores billeder som dumme og ubetydelige.

Jo mere du kan frigøre disse antagelser, og rense dit sind, desto mere vil du virkelig se.

Fotografi handler i grove træk om at se, hvad andre ikke ser. Du er nødt til at slippe af med en masse mental bagage for fuldt ud at åbne dine øjne for de oversete detaljer, der gør flotte billeder.

Her er størrelsen ikke vigtig 😉

Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm.

– Yoda

Et stort dyr kamera gør dig ikke en god fotograf. Det vil heller ikke automatisk tage flotte billeder. Det handler om sindet og øjet bag kameraet.

En stor rockstar status er heller ikke nødvendig for godt stykke arbejde. Bare rolig, hvis ingen kender dit navn. Du kan være en lille fisk, men stadig skabe kunst, der viser dygtighed og har massiv indflydelse på omgivelserne.

Lad ikke størrelser eller mængden af udstyr skræmme dig. Hver eneste fotograf skal arbejde hårdt for flotte billeder, uanset deres berømmelse eller udstyr.

Vær god mod de levende

Look, good against remotes is one thing, good against the living, that’s something else

– Han Solo

Når Luke øver sine færdigheder med lyssværet mod den lille træningsrobot, lykkes han naturligvis og får mere selvtillid. Men Han Solo minder ham om, at øvelse kun er en del af regnstykket.

Det er nemt at blive lokket ind i den tankegang, at du er dygtig, hvis du har masser af øvelse. Men øvelse er kun nyttigt, hvis du til sidst går op imod de rigtige udfordringer.

Alt er anderledes, når det virkelig gælder. Forbered dig så godt du kan indtil det sker. Men i sidste ende skal du tage springet.

Tro

I don’t…I don’t believe it.

– Luke

For at blive en god fotograf skal du tro på dig selv. Det handler ikke om overdrevet selvtillid. Det handler om at vide, at du når dine mål, med hårdt arbejde og vedholdenhed.

At vide, at du vil gøre dette, er, hvad der vil holde dig gående i de hårde tider. Hvis du begynder at tro, du aldrig vil klare det, har du allerede beseglet din skæbne.

Gør, eller gør ikke

Do or do not. There is no try

– Yoda

Hvis du nærmer dig en vanskelig situation med tanken om, at du vil forsøge at løse det, svækker du dig selv, allerede, før du er begyndt.

Fotografering handler ikke om at prøve. Det handler om at skyde. Du skal komme ud med kameraet i hånden og fotografere. Om og om, igen.

At forsøge at blive en bedre fotograf er ikke nok. Du bliver kun en bedre fotograf ved, at gøre arbejde på det.

Må Kraften være med dig

At blive en Jedi fotograf handler ikke om hvilket kamera du bruger, eller hvor meget du ved om komposition, efterbehandling eller arbejdsgang. Alle disse ting kommer med øvelse.

I stedet handler det om dit mindset. Med den rigtige holdning og hårdt arbejde vil du blive en sand Jedi fotograf.

Så tag dit kamera frem, og kom afsted.

Må Kraften være med dig

Og ligeså lyset…